domingo, 26 de abril de 2015

A què dedicaven els romans el seu temps d’oci? I nosaltres? (2)

Les lluites de gladiadors eren jocs romans molt populars. Es condemnava a practicar aquest ofici als criminals o als esclaus, encara que també el duien a terme homes llibres que volien eixir de la misèria. Aquestes persones eren entrenades en escoles especialitzades i el seu objectiu era matar al contrincant. Convé assenyalar que hi havia gladiadors de diferents tipus: el “reciari”, quasi nu, immobilitzava al seu adversari amb una xarxa i el matava amb un trident, els “mirmillons” tenien un casc amb una cresta i una espasa llarga, el “traci” combatia amb una espasa corba, y els “samnites” portaven una pesada cuirassa i lluitaven amb espases.

        Durant tot un dia o fins i tot diversos dies, les masses podien divertir-se de manera gratuïta en el Coliseu. L’espectacle començava amb la matança d’animals exòtics i continuava amb combats mortals entre gladiadors. En aquests últims, l’emperador decidia si el perdedor havia de viure o no, però sempre tenint en compte la voluntat del poble que indicava el seu desig fent un gest amb la mà. Quant al guanyador, rebia la palma de la victòria i els diners resultants de la col·lecta que es feia en la darrera part del combat.

Mosaic romà que represeta un combat d'un gladiador contra una fera

Mosaic romà que representa les lluites entre gladiadors

Gladiador amb la palma de la victòria

I ara, es realitzen lluites entre un home i un animal? Hi ha escoles que preparen aquests homes per al triomf? Observa atentament les següents imatges.


Fotografies d'una corrida de bous

         A l’igual dels gladiadors, actualment els homes han de preparar-se en escoles taurines per a ser toreros. Així mateix, una vegada han matat un bou en una corrida, el president decideix si atorga al torero els trofeus tenint en compte l’opinió del públic.

Font: Gallego, C. (2008). La vida del gladiador. Madrid: Macmillan Iberia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Moltes gràcies per la teua aportació!