domingo, 26 de abril de 2015

Com eren les infraestructures i obres públiques dels romans? I les nostres, com són?

Els aqüeductes: Com que les ciutats romanes eren cada vegada majors, no hi havia suficient amb l’aigua de la pluja que s’arreplegava en les cisternes ni amb la dels rius. Aleshores, els enginyers van construir per tot l’imperi milers de kilòmetres d’aqüeductes per portar a les ciutats aigua de colines i muntanyes. Alguns d’ells es van edificar tan bé que han sobreviscut a segles d’història, com és el cas de l’aqüeducte de Segòvia.

Mapa de la situació de l'aqüeducte de Segòvia a Espanya

T’agradaria conèixer fins el més mínim detall d’aquesta obra d’enginyeria romana? Doncs, fes clic sobre la següent imatge i realitza un recorregut virtual per l’aqüeducte de Segòvia.


Els temples: El temple romà era un lloc de culte als Déus en l’Antiga Romà. Cal assenyalar que des de l’estudi de l’arquitectura romana es coneix que va tindre el seu origen en les idees conjuntes entre els temples etruscos i grecs.


Maison carree side.jpg
Temple romà situat a França


Observa la fotografia del Teatre Principal d’Alacant que va ser construït al segle XIX. Té alguna similitud amb els temples romans? Penses que aquests últims van servir d'inspiració als enginyers?


Teatre Principal - Alacant.JPG
Teatre Principal d'Alacant


Les termes: En totes les ciutats romanes es van construir aquests banys públics gratuïts. Primerament s’entrava en les estufes, que eren com les nostres saunes. Després, es passava a una sèrie de piscines (aigua calenta, temperada i freda) i, per últim, a la sala de massatges. Fes clic sobre la imatge per ampliar els teus coneixements al respecte.


Els teatres: Són les edificacions on es representen les obres teatrals. A continuació s’adjunta un vídeo que descriu el teatre romà de Mèrida.



Ara observa la següent imatge; quines semblances n’hi ha amb el teatre anterior?

Teatre principal d'Alacant

Els amfiteatres: Eren construccions públiques de la civilització romana, utilitzades per a acollir espectacles i jocs (normalment eren lluites entre gladiadors i amb animals). Però com eren aquests edificis? Es pareixen a alguna construcció actual? Fes clic sobre la següent imatge, llig la informació que proporciona la pàgina que té adjunta i mira els seus vídeos per extraure conclusions.


Els estadis: Eren construccions que acollien espectacles i jocs romans. Un exemple seria el circ on es duien a terme les carreres de carros. Visualitza la següent recreació infogràfica d’aquest tipus d’estadi.



Ara mira la següent imatge; en què s’assembla al circ anterior?

Circuit de Fórmula 1 actual

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Moltes gràcies per la teua aportació!